Jak przetrwać fazę neofobii i mądrze wspierać dziecko.
Neofobia żywieniowa to niechęć do próbowania produktów nowych lub znanych i lubianych, ale podanych w zupełnie innej postaci. To naturalny etap, który najczęściej występuje od około 2 do nawet 5-6 roku życia.
Jak przetrwać fazę neofobii i mądrze wspierać dziecko:
- nie eliminuj produktów tylko dlatego, że dziecko ich nie je
- dbaj o to, by na stole lądowały różnorodne potrawy, aby maluch mógł się oswoić z ich wyglądem, zapachem
- unikaj nazywania dziecka niejadkiem
- zadbaj o wspólne posiłki przy stole, podczas których dziecko widzi, jak wszyscy spożywają różnorodne dania
- zrozum, że dziecięce poczucie estetyki może się różnic od Twojego. Jeśli więc dziecku przeszkadza, ze buraczki brudzą wszystko wokół na talerzu, a obrany banan jest nieprzyjemny w dotyku, zaproponuj alternatywne rozwiązanie
- pozwól dziecku poznawać nowe produkty wszystkimi zmysłami – niech maluch wacha, dotyka, eksploruje. Pamiętaj, że smak dociera na końcu
- włączaj dziecko w czynności związane z jedzeniem, wspólne zakupy, gotowanie i przygotowywanie posiłków to dobra okazja do zaprzyjaźnienia się z nowymi produktami
- pamiętaj, aby wspólny czas spędzony w kuchni upływał w wesołej atmosferze. Pozytywne skojarzenia dobrze wpłyną na późniejsze próby poznawania nowych smaków
- nie zmuszaj do jedzenia – to tylko wzmocni niechęć. Zamiast tego zainteresuj malucha wyglądem, konsystencją lub zapachem nowego produktu czy potrawy. Opowiedz o swoich skojarzeniach i doznaniach smakowych