Jadłospis 17.03.2025 - 28.03.2025.

     Jadłospis

DATA

ŚNIADANIA

OBIAD

PODWIECZOREK

Poniedziałek

17.03.25

Płatki owsiane na mleku z suszonymi śliwkami.

Chleb Kukurydziany z powidłami.

 Jabłko, herbatka z melisy/woda mineralna.

Zupa koperkowa z ziemniakami.

Indyk w sosie szpinakowym z makaronem.

Kompot z agrestu.

 

Kisiel wiśniowy,

 biszkopty.

Alergeny

1,7

1,7,9

1

Wtorek

18.03.25

Kaszka 7 zbóż owocowa na mleku.

Bułka IG z pasztetem z kaczki

(wyrób własny).

Melon, miodownik/woda mineralna*.

Zupa gołąbkowa z ryżem, mięsem i kapustą.

Naleśniki z dżemem.

Woda mineralna.

 

Chałka z rodzynkami i masełkiem, mleko/zupa legumina*.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

     Środa

19.03.25

Płatki jęczmienne na mleku.

Chleb Babuni z pastą jajeczną, paseczki papryki czerwonej.

 Marchew blanszowana, cytrynada/woda mineralna*.

Zupa ogórkowa.

Gulasz z szynki, kopytka, zasmażana kapusta/kalafior z masełkiem*.

Kompot ze śliwki.

Bułka z wiórkami żółtego sera, plasterki rzodkiewki, herbatka miętowa.

Alergeny

1,7,3

1,7,9

1,7

Czwartek

20.03.25

Kluski lane na mleku.

Chleb Baltonowski z pastą z rybną, plasterki ogórka świeżego.

 Banan, herbatka z owoców leśnych/woda mineralna.

Zupa z białych warzyw.

Kolorowy kociołek (kurczak, cukinia, papryka) w sosie pomidorowym, kasza bulgur.

 Woda mineralna.

 

Budyń waniliowy, chrupki kukurydziane, jabłko.

Alergeny

1,7,4

1,7,9

1,7

Piątek

21.03.25

Płatki jaglane na mleku.

Chleb Tostowy z jajecznicą i szczypiorkiem.

Gruszka, herbatka z lipy/woda mineralna.

Krupnik z kaszą jęczmienną.

Ryba (miruna) z warzywami, ziemniaki puree .

Kompot z porzeczki czerwonej.

Rogaliki drożdżowe z musem serowo-owocowym,

 kawa zbożowa na mleku/ zupa „nic” na mleku*.

Alergeny

1,7,3

1,9,4

1,7

Poniedziałek

24.03.25

Zacierka na mleku.

Bagietka z polędwicą sopocką.

Jabłko, herbatka z pokrzywy/woda mineralna.

Zupa kalafiorowa.

Gulasz z indyka, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody.

Kompot malinowy.

 

Kisiel porzeczkowy,

chałka rodzynkowa.

Alergeny

1,7

1,9

1,7

Wtorek

25.03.25

Płatki orkiszowe na mleku.

Chleb Heros z pastą mięsno-warzywną (wyrób własny)

Gruszka, cytrynada/woda mineralna*.

Zupa z brokułów.

Makaron z serem.

Woda mineralna.

 

Kasza manna z musem

z ananasa.

Alergeny

1,7

1,7,9

7

Środa

26.03.25

Owsianka na mleku.

Bułka pszenna z twarożkiem, rzodkiewką       i szczypiorkiem.

 Melon, herbatka owocowa/woda mineralna.

Rosół z kluskami lanymi.

Potrawka z kurczaka z ryżem, marchewką    i groszkiem.

Kompot z czerwonej porzeczki.

 

Cynamonka z masłem,

kakao na mleku/budyń mleczny*.

Alergeny

1,7

1,7,9

1,7

Czwartek

27.03.25

Zupa mleczna z makaronem.

Chleb Babuni z wiórkami żółtego sera.

Banan, herbatka koperkowa/woda mineralna.

Krem z marchwi z serem feta.

Kotlety rybne z ziemniakami, surówka         z kiszonej kapusty/brokuł na maśle*.

Woda mineralna.

Chleb Tostowy, jajko gotowane, słupki ogórka świeżego, herbatka malinowa/kaszka ryżowa na mleku*

Alergeny

1,7

1,7,9,4

1,7,3

Piątek

28.03.25

Zacierka na mleku.

Chleb Kukurydziany z pastą z awokado

i jajek (wyrób własny).

Gruszka, herbatka rumiankowa/woda mineralna.

Barszcz czerwony.

Gulasz z łopatki z warzywami, kasza gryczana, mizeria z jogurtem/jarzynka z kalarepki*.

Kompot z owoców mieszanych.

 

Ciasto murzynek

 (wyrób własny), mleko/ legumina na mleku*.

Alergeny

1,7,3

1,7,9

1,7

*dot.najmłodszej grupy                                                                                                      Zastrzega się zmiany w jadłospisie

Chleb „Babuni” - chleb pszennyi na zakwasie z siemieniem lnianym

Chleb „Heros” – chleb pszenno-żytni, z otrębami, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika

Chleb kukurydziany – chleb pszenny, z dodatkiem mąki kukurydzianej i ryżowej, z ziarnami słonecznika

Bułka IG – obniżony indeks glikemiczny, 100% pszenny, ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, otrębami, pestkami dyni